Bony upominkowe

Як ворожити на Андрія 2024? Цікаві варіанти ворожіння для дівчат

  1. День Андрія: коротка історія свята
  2. Які найцікавіші способи ворожіння на Андрія 2024 для дівчат?

В Україні здавна існувало чимало цікавих свят. Більшість з них відзначаємо й дотепер. Наприклад, Свято Св. Андрія, який за новим календарем зараз припадає на 30 листопада. Кажуть, що цього дня молоді дівчата, за допомогою низки ворожінь, можуть дізнатися власну долю, зокрема й побачити майбутнього чоловіка. Наразі тенденція до подібного дозвілля менш поширена і не сприймається серйозно, але іноді задля розваги гадання на Андрія дівчатами все ж практикуються. 

День Андрія: коротка історія свята

День Андрія Первозваного — християнське свято, але так було не завжди. Колись, у язичницькі часи, 13 грудня відзначали свято Калити. Якраз звідти й пішла традиція ворожіння на Андрія на судженого. 

Наші пращури вірили, що в День Калити (найкоротший день року) сонце не має сили. Саме тому на землю сходить таємниче божество Калита і захищає зірку від міфічних істот, які хочуть її з'їсти. У цей день також пекли здобний бублик, посипаний маком і политий медом. Молоді хлопці та дівчата на Калиту знайомилися, ходили на побачення, щоб до Різдва вже заслати сватів. Після півночі дівчата збиралися на ворожіння. 

У християнські часи свято набуло іншого сенсу. Первозваний — один з апостолів Ісуса Христа. За Євангелієм, саме він став провісником появи Києва як духовної столиці. Через це свято Андрія в Україні наділене особливим сенсом. Попри те, що церква засуджує будь-яку магію, людська цікавість спонукає молодих дівчат практикувати гадання. Тому, якщо вас цікавить питання, коли ворожіння на Андрія цього року, то з 29 на 30 листопада. 

Які найцікавіші способи ворожіння на Андрія 2024 для дівчат?

Способів дізнатися своє майбутнє, включно з датою весілля та навіть зовнішністю судженого, дуже багато. У нашій добірці — найбільш цікаві та безпечні варіації гадання на Андрія перед сном. 

Ворожіння на папірцях. Цей спосіб — супер поширений. Дівчині слід узяти стільки папірців, скільки їй років і на кожному написати чоловіче ім'я, а один залишити порожнім. Усе скласти в мішечок, помістити під подушку та лягти спати. Одразу після сну вона має наосліп дістати папірець — ім'я, яке випаде, носить і її наречений. Якщо ж лист буде порожнім, то поки їй знати цього не треба. В такому випадку гадання на Андрія на листочках можна повторити наступного року. 

Гадання "Човник". Дівчата беруть велику посудину, наливають туди води, а на папірцях пишуть чоловічі імена або заповітні бажання. Далі клаптики паперу прикріплюють по краю ємності так, аби вони звисали, але води не торкалися. Після цього треба узяти горіхову шкаралупу, налити туди трохи воску і пустити "човник" на воду. До якого папірця попливе, таке ім'я й матиме коханий, або те бажання і здійсниться. 

Ворожіння з чашками та різним вмістом. Потрібно взяти стільки непрозорих склянок, скільки дівчат зібралося на ворожіння. В кожну ємність ставлять по одному предмету: перстень, хліб, сіль, монета, ґудзик. Чашки варто чимось накрити, перемішати, а тоді обирати. Яку ємність дівчина обере навмання, те й очікує її у найближчому майбутньому. Перстень символізує весілля, хліб — благополуччя, сіль — проблеми чи погані новини, а ґудзик — клопоти. 

Гадання в ніч на Андрія  на характер судженого. Дівчина бере 4 предмети — дзеркало, книгу, ніж і скриньку та розкладає у кутках власної спальні. Тоді заплющує очі і кілька разів обертається за годинниковою стрілкою. До якого предмету вона буде повернена найближче, таким і буде чоловік. Дзеркало означає, що суджений самозакоханий, книга — розумний і начитаний, ніж — працьовитий, скринька — щедрий. 

Гадання з перснем жінки, що вже вийшла заміж. Цікаве ворожіння, щоб дізнатися, коли очікувати весілля. Для цього дівчині знадобиться власна волосина (можна взяти з гребінця), склянка, заповнена водою на 2/3 та обручка заміжньої подруги, мами, тітки тощо. Треба підвісити перстень на волосину і тримати над склянкою, промовляючи "Обручко, коли мені до шлюбу йти?". Після цього варто стежити за перснем. Він почне або обертатися, або вдарятися об стінки ємності. Так ось, скільки разів удариться, через стільки років і очікувати весілля.

Ворожіння на Андрія з гребінцем. Перед сном дівчина бере гребінець, кладе його під подушку, промовляючи "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене!". Після цього має наснитися чоловік. Якщо цього не сталося, то кохання дівчина ще не зустріне. 

Ім'я перехожого. Теж популярний спосіб (навіть знаємо випадки, коли гадання на Андрія на ім'я здійснилося). Дівчата виходять на вулицю і очікують на перехожих. Ім'я треба питати у чоловіка, якого побачили першим — так зватимуть і судженого. 

Усі ці способи — легкі та доступні. Є, звісно, й більш містичні варіанти, серед яких гадання на Андрія на судженого зі свічками та дзеркалом, згідно з яким в останньому можна побачити обличчя майбутнього чоловіка. Проте ми не рекомендуємо використовувати подібні способи, не маючи жодного стосунку до магії. 

Також хочемо зазначити, що зробити свято ще більш атмосферним точно допоможуть вишиванки. Неодмінно перед ворожінням в ніч на Андрія одягніть улюблене вбрання з національним орнаментом. Якщо не маєте, то ще є час купити національний одяг від українського виробника "Галичанка". В асортименті — жіночі вишиті сорочки, футболки і навіть сукні з орнаментом, вишитим вручну чи з використанням машинки. Заходьте та обирайте своє! 

17/10/2024
Dodaj komentarz do tego artykułu

Oceń ten artykuł *

Źle
Cienki

* - wymagane pola