Bony upominkowe

Чорний, червоний і не тільки. Що означають кольори на вишиванці


Українська вишиванка в наших предків мала сакральне значення. Вона оберігала власника від злих очей, потойбічних сил, часто передавалася із покоління в покоління.  І якщо сьогодні ми обираємо вишиту сорочку за дизайном, придивляючись до кольорів, які найбільше нам личать, то попередники підбирали колір ниток, залежно від того, що хотіли притягнути чи відвести від себе, щоденно носячи сорочку чи сукню з візерунками. Тема символізму українського одягу з національним орнаментом актуальна і в наш час. Саме  тому в цій статті розповімо вам, що означають кольори на вишиванці, виокремивши найбільш поширені з них.

Значення білого кольору на вишитих сорочках 

Білий — база, основа, грунт, фундамент будь-якої вишиванки! Цей колір завжди був і надалі залишається символом чогось світлого та чистого. Саме через це біле вбрання з тотожним кольором візерунків часто носили молоді незаміжні дівчата. Наречені одягали світлі вишиванки в день весілля, та й загалом будь-яке свято не обходилося без сорочок і суконь цього кольору. Спочатку вбрання подібного тону було більш поширене серед жіночої аудиторії, але згодом його почали носити і чоловіки. Крім згаданих вище символів, білий ще означав життєву енергію, силу, чистоту помислів, захищав власника від негативу і злих очей. 


Що означає чорний колір на вишиванці, крім скорботи і трауру?

Із заголовка зрозуміло, міф про погане сакральне значення чорного кольору ми зараз частково розвіємо. Не всі наші предки одягали чорний лише тоді, коли ставалося щось лихе. Крім негативних значень: біль, страждання, енергія смерті, погані думки, потойбічні сили, чорний колір символізує ще й землю, котра дає багатство і добробут. У частині регіонів України чорним оздоблювали весільні вишиванки. Робили це для того, аби нова сім’я жила в достатку і благополуччі. Вишиванку чорними нитками раніше часто носили люди поважного віку, переважно чоловіки. Подейкували, темний колір зберігає енергію, мудрість, знання, які доцільно передавати із покоління в покоління.  


Любов і не тільки… Що означає червоний колір на вишиванці?

«Червоне — то любов…» здавна співалося в українській народній пісні. Пріоритетним символічним значенням кольору якраз і є це чудове почуття, яке підносить людину до небес. Крім цього, червоний колір має ще чимало символів: енергію, пристрасть, успіх, жагу до життя, силу сонця і вогню. Колись сорочки, вишиті червоними нитками, носили діти, юні дівчата і зрілі жінки. Наявність вбрання такого кольору притягувала щасливе життя, зміцнювала сім’ю. Та й самі вишиванки з червоними візерунками завжди виглядали динамічно, яскраво і святково, тому і були найбільш поширеними в тогочасній Україні. 


Що означає жовтий колір на вишиванці — багатство сакральних значень

Жовтий, а поряд з ним і золотистий — часті «гості» на українському орнаменті минулого століття. Ніжний, в міру яскравий, дорогий колір, який заспокоює, символізував енергію сонця, життя, радості, розвитку, надію і божественну мудрість. Щодо золотого, то він має ще значення розкоші, багатства, а от помаранчевий — це пшениця і мед, тобто багатства природи. Власне жовтий і його відтінки колись регулярно використовували майстрині з Поділля, Черкащини, Київщини і навіть західних регіонів країни. Сьогодні цей колір теж дуже поширений у вишиванках наших земляків. 


Що означає зелений колір на вишиванці?

Зелений — колір флори, який символізує весну, молодість, народження і ріст. Крім цього, подібний тон у наших предків трактувався як спокій, задоволення, пробудження, сила. Зелений у вишиванках колись використовували не так часто, як кольори, про які ми згадували вище, але жінки носили елементи одягу цього кольору дуже часто, і здебільшого це були хустки, накидки тощо. Серед сучасних українців вишиванки зеленого кольору і з подібним орнаментом мають шалений попит, особливо колір хакі. 


Небеса і вода: що означає синій колір на вишиванці?

Синій — це насамперед про небесну блакить і кришталеву чистоту води, чи не так? От і колись подібний тон мав таке значення, але було ще безліч додаткових. Жіноча енергія, спокій, нескінченність, захист від усього зло — основний сакральний сенс синіх ниток у вишиванках понад сто років тому. Кажуть, сорочки з орнаментом цього кольору носили жінки, які більше не хотіли продовжувати рід, а ще — діти. Останніх вбрання оберігало від хвороб. Також вишивали вбрання синім і для чоловіків, коли їх життю могла загрожувати небезпека. 


Як бачимо, кожен із популярних у давнину кольорів ниток у вишиванках ніс у собі щось, що могло попередити небезпеку, зберегти корисний життєвий досвід, залучити в життя щось бажане. Ніхто не забороняє купити вишиванку потрібного вам тону і сьогодні та повірити в її символізм, адже думки матеріальні. Тим паче, сучасні виробники створюють справжнє мистецтво на полотні. Заходьте на сайт магазину етно одягу «Галичанка», дивіться асортимент й обирайте своє. Раді кожному! 

03/07/2024
Dodaj komentarz do tego artykułu

Oceń ten artykuł *

Źle
Cienki

* - wymagane pola