Подарункові сертифікати

Ти впізнаєш її з тисячі – борщівська вишиванка

  1. Коли і де з’явилася борщівська вишиванка: цікаві легенди
  2. У чому феномен борщівської вишиванки?
  3. Як вибрати та з чим носити борщівську вишиванку?

Українські чоловічі й жіночі вишиванки – одяг з багатою історією! Якісне полотно, унікальні візерунки, цікаві кольори… Речі з вишивкою наділені особливим вайбом, що не притаманний жодному іншому одягові. Національне вбрання має безліч варіацій, та з-поміж них яскраво виділяється одна – борщівська вишиванка. У неї  супер естетичний і сучасний вигляд, багата й особлива історія. Про це сьогодні розкажуть спеціалісти магазину етноодягу «Галичанка». 

Коли і де з’явилася борщівська вишиванка: цікаві легенди

Борщівська сорочка – унікальна! Її не сплутаєш ні з чим. Проте й історія цього одягу не менш цікава, бо сповнена безліччю легенд. 

Вбрання з’явилося близько 5 століть тому в однойменному містечку Борщів, що в Чортківському районі Тернопільської області. В історії борщівської вишиванки є три цікаві легенди.

Згідно з першою, на Тернопільську область напали татари. Вони вбили всіх чоловіків, включно з дітьми та старцями. Тоді місцеві жінки оголосили траур. Вони пообіцяли, що носитимуть вишиванки лише з чорним орнаментом протягом семи поколінь. 

Друга легенда пов’язана з дівчиною Марічкою, що закохалася в місцевого коваля. Чоловік пообіцяв, що одружиться, але обманув, знайшовши багату панночку. Тоді дівчина збожеволіла, стала вишивати весільне вбрання чорними нитками. Згодом вона одягнула одну із сорочок, пішла до річки і втопилась. Після її смерті місцеві знайшли всі вишиванки, котрі пошила Марічка. Вони їм дуже сподобалися. Після цього інші сорочки почали вишивати  такими ж візерунками. 

Третя легенда говорить, що свого часу на Тернопільщині «гуляла» хвороба, яка зачіпала лише жінок. Впоратися з нею не міг ніхто. Тоді гірський мольфар сказав, що слід одягнути вишиванку, оздоблену чорними символічними візерунками. Жінки так і зробили. Невдовзі хвороба відступила. Сучасники в ці легенди, звісно, не вірять, та звучить цікаво, погодьтеся?

У чому феномен борщівської вишиванки?

Старовинна борщівська вишиванка була зроблена з домотканого полотна. Тканину виготовляли з конопляних стебел і перед тим як починати вишивати, добре вибілювали. Оздоблювали тільки товстими вовняними нитками. 

Давні жіночі борщівські вишиванки мали особливий крій. Він передбачав додавання спеціальних вставок в зоні плечей. Останні створювали цікаві складки, і це надавало тендітному жіночому силуету ще більшої витонченості. 

Основні особливості борщівської вишиванки:

Як вибрати та з чим носити борщівську вишиванку?

Ця блузка за довгий період існування дещо змінилася, але вона досі залишається в топі серед прихильників українського національного одягу. А ще, сучасні виробники можуть виготовити як жіночу, так і чоловічу вишиванку борщівську на будь-який смак. Виберемо якісний одяг разом! На що звернути увагу при покупці? 

Матеріал. Національний одяг сьогодні виготовляють з різних тканин. Радять вибирати натуральні або комбіновані. У пріоритеті – льон і домоткане полотно. Вони якісні, довговічні, добре тримають тепло. 

Фасон. Сучасна борщівська вишиванка має класичний вільний фасон. Відрізняються лише рукави. Можна купити таку вишиту сорочку з вільним, розширеним донизу рукавом, з манжетами, з рукавами, на половину чи повністю зробленими з фатіну. Прихильницям класики радимо зупинитися на перших двох видах, а тим, хто хоче виділитися – взяти вбрання з цікавими вставками. Звісно, такий варіант сорочки вже не вважатиметься класикою, проте менш гарною від цього вона не стане.  

Візерунки. Родзинка борщівської вишиванки – у щільно «забитих» орнаментом рукавах. Виробники та майстрині нашого часу вигадують нові варіанти оздоблення, яких не було в старовинних моделях. Так, серед асортименту трапляються сорочки з вертикальною чи дещо нахиленою вишивкою. Деякі дизайнери подбали про щільне оздоблення геометричними візерунками передньої частини виробу, і виглядає це дуже гарно. Словом, варіантів сьогодні багато. Вибір за вами!

Кольори. Традиційний колір полотна блузки з Тернопільщини – білий, але в магазинах продаються моделі кремового, бежевого, зеленого тонів. Хочете вбрання, що максимально наближене до старої класики – беріть білий. Що стосується кольорів вишивки, то поєднань сьогодні безліч. Головним незмінно залишається чорний. Найбільш актуальні комбінації: чорний з червоним і зеленим, чорний з білим, рожевим і зеленим, чорний з фіолетовим і зеленим. 

Насамкінець дамо кілька порад зі стилізації такої вишиванки в повсякденні та святкові образи. Запам’ятайте, український одяг з орнаментом сьогодні можна поєднати з будь-чим! Головне – персональний комфорт. 

На святкову подію, на роботу в офісний центр чудово підійде тандем вишита сорочка, туфлі і класичний оверсайз костюм зі штанами чи спідницею. Доповніть образ аксесуарами з етнічними мотивами. Крім того, можна одягнути плаття (борщівська вишиванка), підбори та стильний піджак. Вишукано й жіночно!

Модний повсякденний образ можна створити, поєднавши національну сорочку з джинсами, штанами карго, атласними чи джинсовими спідницями, шортами бермудами. На ніжки – кросівки або босоніжки, мінімалістичні аксесуари. Лук готовий! 

Вишиванка сьогодні має бути в кожного! Якщо ви досі не знайшли свою чи не знаєте, де купити ексклюзивні борщівські вишиванки за гарними цінами, заходьте на сайт магазину «Галичанка». В асортименті є все:  жіночі, чоловічі вишиванки, вишиті машинкою чи вручну. Різні кольори, візерунки, фасони. Кожен знайде щось для себе. Львів’яни можуть не тільки замовити онлайн, але й на місці приміряти все, що сподобається. Адреси фізичних магазинів розміщені внизу на головній сторінці сайту. Запрошуємо всіх поціновувачів одягу з українськими мотивами. Раді кожному!

01/09/2023
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення