Подарункові сертифікати

Нетривіальність буковинської вишиванки

Український національний одяг — прекрасний. У кожному виробі відображається історія нашої Батьківщини, її природа, символізм. Буковинська вишиванка, скажімо, увібрала в себе частинку флори, а подекуди і фауни краю у тандемі зі складним геометричним орнаментом. Наразі вона є однією з найбільш різноманітних за кількістю фасонів та візерунків в Україні. Про історію вишиванки Буковини, особливості вишивки, місця покупки сьогодні розповімо ми, фахівці етно-магазину «Галичанка».

Історія перших буковинських вишиванок у цікавих фактах

Історія буковинської вишитої сорочки багатогранна, як власне самі вироби регіону, тому зупинимося детальніше, згадавши 5 основних фактів, які найкраще характеризують вишиванки цього краю.

Факт №1. У давнину вишиванки Буковини називали «ляпанками». Таку назву вони отримали через велику кількість пишних квітів, вишитих гладдю на світлому полотні.

Факт №2. Раніше територію сучасної Буковини населяли не лише етнічні українці, але й представники інших національностей, зокрема румуни, угорці, австрійці тощо. Усі вони теж привнесли частинку культури своєї Батьківщини в одяг цього регіону. Саме тому неповторних та унікальних візерунків у вишиванках Буковини було настільки багато.

Факт №3. Буковинські жінки обожнювали вишивати. Кожен візерунок вони візуалізували, а потім ретельно відтворювали на тканині, з особливим трепетом вишиваючи кожну деталь. Орнамент передавали з покоління в покоління. Любов до вишивки помітна по тому, наскільки багато майстрині з Чернівеччини вишивали не лише жіночих, але й чоловічих і дитячих вишиванок. За це буковинські сорочки були відзначені під час «Параду вишиванок» у Києві у честь 21-річчя з Дня Незалежності України.

Факт №4. Буковинська вишиванка — найважча в Україні. У середньому, вага вбрання 10 кг. Пов’язано це з тим, що за часів Австро-Угорської імперії на територію Буковини завезли перший бісер. Тодішні майстрині поквапилися знайти йому корисне призначення. І сьогодні вишиванки цього краю часом оздоблені бісером, але вже у менших кількостях. 

Факт №5. Орнамент буковинських вишиванок настільки нетривіальний, що сучасні дизайнери нерідко використовують його для пошиття актуальних для нашого часу моделей, грамотно поєднуючи старовинний візерунок і сучасні тенденції. 

Які особливості орнаменту вишиванки Буковини?

Складний та естетичний візерунок на якісному полотні — саме так можна коротко охарактеризувати вишиванку Буковини. Втім, вона має ще чимало особливостей. Поговоримо детальніше. 

Матеріал і фасон. Буковинські майстрині для створення вишиванки використовували домоткане полотно, виготовлене з конопель, льону або вовни. Тканину вибілювали власноруч. Щодо фасонів, то було два найбільш поширені серед жіночих і чоловічих моделей. Жіночі моделі мали вільний крій, широкі рукави, викладчатий комір. Чоловічі були прямого крою, з коміром-стійкою, вузькими укороченими рукавами (трохи вище ліктя). Зазначимо, повсякденні вишиванки або «хлоп’янки» були більш щільні, мали прямі рукави.

Кількість вишивки. Найбільш рясно вишивали жіночі святкові вишиванки: груди, спина, рукави, комір, нижня частина виробу, плечі. Хлоп’янки мали трохи орнаменту в основі рукава, в зоні шиї. Чоловічі — оздоблювали переважно в зоні манжетів, коміра. 

Кольори. Вишиванка Буковина надзвичайно барвиста. Для створення орнаментів майстрині використовували жовті, помаранчеві, червоні, бордові, зелені, сині, фіолетові кольори, а іноді додавали контрасту, використовуючи чорний і білий. Нерідко додавали нитки яскраво рожевого, блакитного і фіолетового тонів. Час від часу манжети і коміри оздоблювали золотими, срібними нитками. 

Наявність вставки. Характерною особливістю буковинських вишиванок є те, що в зоні рукавів розміщена широка уставка — смуга, зроблена в техніці кафасор (5-15 см), переважно жовта. У селах, розташованих поблизу річки Дністер, вона була зеленою, іноді синьою, білою або чорною. 

Техніки. Найбільш популярні техніки буковинської сорочки — гладь, низинка, хрестик. Ці три орнаменти дали змогу створювати чіткий малюнок зі складних геометричних фігур. Часто застосовували мережку, яка називалася «цирка» і виконувалася білими, рідше кольоровими нитками. Крім того, використовувалися техніки вирізування, настилування, ланцюжок, косичка, соснівка, стебнівка, перетикання.

Орнамент мав три варіації:

Перші два види були поширені на буковинському Поділлі, останній — серед гуцулів Буковини. Щодо власне візерунків, то переважно вишивали квіти, листя, гілки дерев, птахи, крилаті коні. Часто зображали «дерево життя». 

Специфіка по районах. Орнамент буковинської вишиванки відрізнявся, залежно від району. Наприклад, у східних регіонах краю вишивали переважно дрібні візерунки, у західних — об’ємні геометризовані рослинні малюнки. 

Мала кількість вишивки в передній частині. Ще однією особливістю вишиванки буковинської було наступне: передня частина, особливо зона грудей, вишивалася менш рясно, ніж рукави, бо закривалася іншим національним одягом. 

Як бачимо, вишиванка Буковини — дуже складна у виконанні, адже поєднує в собі як дрібні деталі, так і складні переплетення геометричних і рослинних орнаментів, які разом створюють неймовірний малюнок. Наразі вона має шалений попит серед поціновувачів одягу з українськими мотивами, адже дуже виділяється серед інших виробів своєю барвистістю і унікальністю. Далі розповімо, де ж можна купити буковинську вишиванку сьогодні.  

Де купити буковинську вишиванку?

Зараз купити вишиванки Буковини можна у чималій кількості спеціалізованих магазинів, проте вона буде відрізнятися від старовинних варіантів, адже повторити ті візерунки навіть вручну доволі складно, а машинною вишивкою тим паче. Ми пропонуємо два варіанти. 

Перший, ви можете попросити відтворити старовинну сорочку у сучасних майстринь краю, попередньо відшукавши в мережі саме ту модель буковинської вишиванки, яка вам імпонує. Проте ця схема має низку недоліків, зокрема, довготривалість процесу та високий прайс. Автентичне вбрання ручної роботи обійдеться сьогодні в десятки тисяч гривень. 

Другий, купити у магазині максимально схожу до буковинської вишиванки модель. Так, вона не буде настільки автентичною і вишуканою, але й обійдеться значно дешевше. В етно магазині «Галичанка» є можливість замовити різні види вишиванок. В асортименті — вироби ручної роботи, машинний орнамент. Деякі з них мають схожі з буковинськими вишиванками мотиви. Ми пропонуємо наступні моделі: «Катерина», «Іларія», «Олеся», «Гетьман», «Життєслав плюс», «Олекса». 

Заходьте на сайт магазину «Галичанка», передивляйтеся асортимент, робіть замовлення та насолоджуйтеся якісною покупкою за доступною ціною. Львів’ян і гостей міста запрошуємо в наші фізичні магазини. Там у вас буде змога приміряти все, що сподобається і вибрати оптимальний варіант сорочки, яка нагадує буковинську святкову вишиванку. Адреси — внизу головної сторінки сайту. Будемо раді бачити. 

03/04/2024
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення