Подарункові сертифікати

Містичність та розкіш чорної вишиванки

  1. Як та де з’явилася чорна вишиванка?
  2. Значення, особливості чорної вишиванки
  3. Сучасна чорна вишиванка – яка вона? Цікаві моделі з асортименту Галичанки
  4. Як вибрати чорну вишиванку?

Українська вишиванка різноманітна. Багатство кольорів полотна й вишивки, широкий асортимент фасонів. Проте на фоні всіх інших завжди виділяється одна. Та, яка уособлює щось вишукане й галантне, але водночас містичне й незвідане. Сьогодні говоримо про чорну вишиванку, історію її появи, специфіку, значення, розбираємо сучасні фасони вбрання. 

Як та де з’явилася чорна вишиванка?

Історія чорних вишиванок не має під собою таємничої легенди, хоча може здатися інакше. Вони були менш поширені в Україні, ніж білі сорочки з однотонними чи різнокольоровими візерунками, але дещо цікаве таки збереглося. 

У давнину знайти чи власноруч зробити темне полотно було складно. Одна справа пофарбувати тоненькі нитки, інша – щільну тканину. Мабуть, саме через це чорна вишиванка й не мала такого попиту. Легше було витратити час на створення особливого візерунка на білому полотні, ніж чекати допоки тканина пофарбується в темний. Попри це, таки була низка регіонів, де чорні вишиванки виготовляли й носили часто. І це територія сучасних Поділля й АР Крим. 

Кажуть, чорні сорочки-вишиванки любили носити воїни УПА в часи Другої Світової Війни. Цьому було два пояснення: 1) білий – непрактичний, швидко бруднився; 2) чорний володів кращими маскувальними властивостями, був менш помітний ворогу в окопах. У час війни темна вишиванка рятувала солдатів від смерті, тим самим підтримуючи й бойовий дух. 

Значення, особливості чорної вишиванки

З пісень нас учили, що чорне – то журба. Частина наших предків думала так само. Та й досі темний колір в Україні в декого викликає асоціації з негативом і смертю. Чи стосується це чорної вишиванки? Здебільшого, ні, але частка правди у написаному вище таки є. 

В одних регіонах чорний колись вважався кольором скорботи, символізував втрату найближчих, в інших – був символом землі, багатства, мудрості, знань. Темні вишиті вбрання одягали молодята, щоб земля давала багато плодів і сама родина була заможною. Чоловіки й жінки поважного віку носили одну чорну вишиванку все життя, бо вважали, що саме цей колір накопичує знання й життєвий досвід, який можна передати нащадкам. 

Повністю чорна або червоно-чорна вишиванка для певних людей була предметом розкоші, бо носили подібне вбрання лише багатії. Крім того, цей тон слугував захистом, беріг власника від злих очей. 

Особливість дитячої, жіночої, чоловічої чорної вишиванки в тому, що вона завжди була, є і буде доречною, виглядає елегантно і дорого, чудово комбінується з усіма елементами гардероба. Ділова зустріч, посиденьки з подругами, урочистості – одягайте, куди забажаєте! 

Сучасна чорна вишиванка – яка вона? Цікаві моделі з асортименту Галичанки

Асортимент сучасних темних вишиванок надзвичайно широкий. Різні кольори, візерунки, фасони, цінові категорії – кожен знайде свою модель. Етно магазин «Галичанка» стежить за трендами, тому відшиває лише найбільш оригінальні вироби, які мають попит серед сучасних споживачів. Пропонуємо вам детальніше ознайомитися з популярними моделями далі!

Почнемо з жіночої вишитої сорочки. Поціновувачкам яскравих квіткових орнаментів пропонуємо класичну модель вишиванки «Полум’яний вихор». Довгі, в міру широкі рукави зі стягненими манжетами, пишно оздоблені вишивкою з маками, ромашками, волошками, невеликий виріз, квітковий орнамент, вишитий колом на передній частині, червоно-чорні китиці, вишита гладдю – такий виріб стане оптимальним повсякденним варіантом. Вишиванка чорна з червоним чудово комбінується зі спідницями, класичними штанами. 

Більш різноманітний у нас асортимент суконь. Маємо 5 оригінальних моделей жіночих чорних вишиванок, які підійдуть для будь-яких подій. 

Панянкам, котрі полюбляють носити вироби з національним орнаментом точно сподобається чорна сукня вишиванка «Ельвіра». Модель зроблена із тканини жатка. Її унікальність в тому, що при виробництві застосовується специфічний метод переплетення волокон. Таким чином, виробник отримує текстиль з шорсткою поверхнею й оригінальною текстурою. Тканина має чудові експлуатаційні властивості, добре тримає тепло. Сукню з такого матеріалу не треба прасувати, а переться виріб у пральній машинці. Вільний фасон, довжина міді, біла вишивка гладдю в зоні рукавів, у нижній частині сукні – чудовий варіант для роботи в офісі, прогулянки з друзями. Плаття «Ельвіра» відмінно поєднується з піджаками, пальтами. Взуття тут личить різне – від кросівок до туфель з високими підборами. 

Ще один буденний варіант жіночої чорної вишиванки сукні – «Арніка». Вона легка, зроблена з бавовни, віскози, поліестеру, чудово підійде тим, хто полюбляє вишивку в стилі мінімалізм. Плаття вільного крою, довжини міді, укорочені рукави, верхня частина застібається на гудзики, нижня – в міру об’ємна, має розпірку і поясок, де хрестиком вишиті фіолетово-білі геометричні фігури. Особливість вбрання в тому, що пояс можна зав’язувати будь-яким способом. Ця сукня добре комбінується з піджаками різних фасонів і довжини, джинсовими, шкіряними курточками, пальтами. Взуття теж можна одягнути різне: черевички, чобітки, кросівки, кеди, лофери, балетки, туфлі. 

Універсальний святковий і буденний варіант у теплу пору – чорна сукня «Емілія». Вільний крій, довжина вище коліна, об’ємні опущені рукави, велика абстрактна квіткова вишивка в нижній частині виробу (рожеві, білі, фіолетові, зелені, жовті кольори). Таке плаття поєднується з усіма видами взуття. 

Супер сучасна чорна сукня вишиванка «Орфея» – стильне рішення для жінок, які стежать за модними трендами. На відміну від попередніх варіантів, сукня зроблена з екошкіри в фасоні халат. Довжина максі, вільні рукави зі стягненими манжетами, виріз. Особливим плаття робить поєднання чорного із золотистим. Ніжна вишивка розміщена лише спереду (зліва у верхній частині, з легким нахилом в правий бік у нижній частині). Доповнює виріб імпровізований пояс, який не знімається, а лише підкреслює талію. У такій сукні кожна жінка буде почуватися впевненою і жіночною. Її краще комбінувати з більш класичними речами. З взуття – лофери, черевики з масивною підошвою, мартінси, туфлі. З верхнього одягу – пальта, тренчі, шкіряні куртки, піджаки. Універсальність і стиль! 

Тим, кому потрібна стильна чорна сукня з кольоровим акцентом для урочистостей пропонуємо модель «Жанетта». Зроблена з льону у довжині міді. Фасон цієї сукні вишиванки дуже незвичайний, верхня частина імітує ошатну сорочку, має гудзики, пишну спідницю з фатіну й невеликої кількості мережива в нижній частині. Верх рясно оздоблений квітковою вишивкою хрестиком. Сукня має вшитий пояс, котрий добре підкреслює талію. Він також повністю покритий кольоровими фіолетовими, рожевими, блакитними квітами. Така  модель підходить для весілля, хрестин, дня народження, будь-яких урочистих або релігійних свят. Добре комбінується з класичним взуттям типу лоферів, туфель, масивних черевиків. Із верхнього одягу підійде масивний піджак або тренч. Стильно і святково!

Маємо в асортименті й чорні сукні для молодших панянок, наприклад, модель «Еля», яка повністю повторює фасон жіночої сукні «Ельвіра». Класний варіант парного комплекту! 

Як вибрати чорну вишиванку?

Насамкінець, дамо вам кілька слушних порад при виборі чорної вишиванки. 

Перше, на що треба звертати увагу – виробник. В магазині «Галичанка» кожна вишиванка зроблена з тканин з безпечним складом. В асортименті – лляні, бавовняні вироби, моделі з комбінованих тканин, які добре тримають форму, легкі в догляді, не втратять колір після прання. 

Другий важливий критерій – стан вишивки. І з зовнішнього, і з внутрішнього боку вона повинна бути охайною, без ниток, які вилазять або заплутуються. В нашому фізичному магазині ви можете легко переконатися в якості під час примірки. 

Третій критерій – розмір, оскільки вишиванка купується надовго. Зробіть ретельні заміри (обхват талії, грудей, шиї), порівняйте їх з розмірною сіткою. На сайті магазину «Галичанка» таблиця розмірів розміщена біля кожного виробу. Потрібна вишиванка з натуральних матеріалів? Врахуйте, вона сяде після першого прання, тому розмір потрібен більший, ніж ви носите зазвичай. 

Фасон, орнамент обирайте той, який до вподоби саме вам. В нашому магазині є сорочки з геометричним, рослинним, квітковим орнаментом вільного крою, фасону оверсайз тощо. Кожен знайде своє. 

Заходьте на сайт магазину «Галичанка» або приходьте за адресою Львів, вулиця Мазепи 1, вулиця Валова, 2 (вхід з площі Галицька) й шукайте свою найкраще вбрання. В наявності, дитячі, жіночі, чоловічі чорні вишиванки, які сподобаються кожному. Гарантуємо хорошу якість та доступну ціну. Ласкаво просимо! Цінуємо кожного клієнта. 

31/10/2023
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення