Подарункові сертифікати

Мережка як мистецтво на полотні

Одяг з національним орнаментом має багату історію. Чимало цікавого можна дізнатися і про різні техніки вишивки. Скажімо, найбільш поширеними є хрестик і гладь, бо з їхньою допомогою можна створити величезну кількість унікальних узорів різного розміру. Сьогодні мова піде про одну із найбільш оригінальних та доволі складних технік вишивки, яка дещо нагадує мереживо і, на нашу думку, є справжнім мистецтвом. Ну що, поговоримо про те, як робити мережку, зокрема популярні її види? 

Що таке мережка? Коротка характеристика вишивки

Мережка — це техніка вишивки для створення ажурного візерунка різної складності. Особливістю орнаменту є те, що перед його створенням з полотна горизонтально або вертикально витягують певну кількість ниток, а ті, які залишилися, різними способами закручують, створюючи візерунки. 

Відповідно, тканину для сорочки мережки треба обирати з рівномірним переплетенням ниток, адже їх доведеться рахувати і висмикувати. Добре, якщо робити це буде легко. Ми радимо кілька варіантів: 1) льон; 2) домоткане полотно; 3) суміш двох і більше матеріалів.  Суто синтетика — не варіант, лише в тандемі з натуральними матеріалами. 

Найчастіше вишивку мережку на сучасних вишиванках ми бачимо в білому, молочному, бежевому кольорах, адже частка світлих виробів з українським орнаментом на ринку найбільша. Рідше трапляються ще світло-сірі, чорні (дуже рідко), рожеві, блакитні варіанти. Історично мережку виконували саме на білому полотні, тому ми і звикли вважати, що лише на світлій тканині вона виглядає естетично. Насправді узор чудово підходить для будь-якого кольору полотна. Зараз розповімо детальніше, як зробити мережку різних видів. 

Мережки — види та техніка виконання 

Видів мережки існує чимало. Наші предки постійно удосконалювали візерунки, додаючи свої мотиви. Навіть в одному регіоні мережка на сорочках, сукнях, спідницях, рушниках могла різнитися, бо практично кожна швея прагнула зробити її якомога більш автентичною. 

Прості мережки як самостійний орнамент і база для створення складніших візерунків

Найбільш поширені прості мережки на вишиванках носять назви «Одинарний прутик», «Подвійний прутик», «Роздвоєний прутик», «Настил», «Жучок», «Павучок»

Мережка Одинарний прутик — база! Її використовують для оздоблення країв виробів. Нитки витягують на ширині до 5 мм, обшивку здійснюють лише з одного боку. Полотно попередньо готують, виконавши качалочки і витягнувши 3-4 нитки, на яких і буде виконуватися мережка. Готовий узор складається з невеликих (до 0.5 см) горизонтальних (дещо схилених) та вертикальних ліній. Своєрідні незавершені міні трапеції з двома сторонами. Витягнуті нитки зібрані в пучки. У «чистому» вигляді цей узор сьогодні трапляється рідко, проте саме з його допомогою створюють інші мережки. 

мережка одинарний прутик

«Подвійний прутик». Ця вишивка мережкою виконується за тією ж схемою, що й «Одинарний прутик», але дещо відрізняється. Якщо у попередньому варіанті візерунок робили тільки зверху або знизу, то тут спочатку вишивають один бік, а потім, повертаючись назад, за тією ж схемою, орнамент роблять з іншого, паралельного боку. Так, утворюються рівні вертикальні прутики. Цей візерунок уже виглядає завершеним і теж часто виступає базою для складних мережок.

мережка подвійний прутик

«Роздвоєний прутик». Така мережка має безліч назв: «Черв’ячок», «Змійка», «Решітка», «Зигзаг». Спочатку виконується все так, як і в «Одинарному». Після цього, повертаючись назад, схема вже нагадує «Подвійний», але є особливість. При виконанні «Черв’ячка» половина ниток одного прутика зшивається з половиною ниток іншого (їх має бути парна кількість). Так, отримуємо візерунок у вигляді літери «Л». Такий тип узора підійде тим, хто хоче опанувати мережки для початківців. 

мережка роздвоєний прутик

«Настил». Якщо для попередніх видів мережки слід було витягнути лише кілька ниток, а отриманий візерунок був доволі мінімалістичним, то тут вже говоримо про об’ємний орнамент. Перед тим, як виконувати «Настил», варто витягнути з полотна 10-12 ниток. Далі слід зробити «Подвійний прутик». Після цього прутики, по 3-4 шт, з’єднують у невеликі стовпчики. Мережка «Настил» — це фактично накладений на попередньо висмикнуті нитки щільний візерунок. Ромб, зигзаг, квадрат, різноманітні фігури неправильної форми, квіткові мотиви — це може бути будь-що, залежно від умінь вишивальниці. 

мережка настил

Мережка Жучок — ажурний орнамент, що створюється на основі подвійних прутиків. Після того, як прутики готові, переходять до створення узору. Виконується він доволі легко: три прутики з’єднують робочою ниткою так, щоб отримати літеру «Ж». Такий орнамент виглядає доволі мінімалістично, але водночас оригінально.

мережка жучок

«Павучок». Мережку Павучок теж створюють на зібраних у пучок прутиках. Кілька прутиків збирають докупи літерою «Ж», але після цього всередині імпровізованої літери ниткою роблять ще два кола. Так, отримуємо візерунок з невеликих павучків, охайно з’єднаних між собою тонкими нитками. Легко й оригінально! 

мережка павучок

Cкладні мережки — мистецтво і копітка праця 

Складні мережки, що найчастіше використовуються для доповнення сучасних вишиванок — «Стовпчик», «Шабак», «Затяганка», «Гречка», «Ляхівка». Коротко охарактеризуємо кожну з них. 

Мережка Стовпчик. Для його створення необхідно кілька видів мережки, згаданих вище. Нитки витягують поперемінно, наприклад, три витягують, дві залишають. Вишивка виконується у три ряди: «Одинарний прутик» зверху (верхня частина), «Стовпчик» (посередині), «Одинарний прутик» знизу (обидва боки). Стовпчики мають вигляд невеликих, щільно заповнених ниткою квадратів. Роблять їх за тим же принципом, що й «Настил», а прутики зверху та знизу візерунка власне і тримають цю «серединку». Готова мережка Квадратики виходить доволі обʼємною та охайною. 

мережка стовпчик

«Шабак». За допомогою такої мережки на вишиванках створюють оригінальні геометричні візерунки. Від інших цей орнамент відрізняється тим, що його частіше вишивають кольоровими нитками. Складається він з семи рядів. Мережка Шабак — практично той же «Настил», але сам візерунок значно об’ємніший і більш складний у виконанні. Спочатку поперемінно витягують нитки. У першому й останньому рядах роблять одинарний прутик. Далі починається власне створення «Настилу» у 5 рядів. У підсумку отримуємо щільний кольоровий орнамент з невеликими отворами квадратної форми. «Шабак» передбачає створення на полотні різноманітних візерунків, літер. Іноді таку мережку ще доповнюють трикутниками зверху та знизу готового візерунка. 

мережка шабак

Мережка Затяганка. Свою назву вона отримала через техніку виконання. Так, для створення візерунка на місці витягнутої нитки затягується робоча. Отриманий орнамент нагадує охайне мереживо. Складається «Затяганка» з 9-ти рядів. У першому та дев’ятому ряду виконують «Одинарний прутик». Далі все вишивається вже за схемою. За допомогою мережки «Затяганки» можна створити справжнє мереживне мистецтво на полотні. Варіантів візерунків існує чимало — від нескладних геометричних фігур до квіткових, рослинних, тваринних мотивів. 

мережка затяганка

Мережка Гречка створюється на основі «Настилу», про який ми згадували вище. Вона складається з трьох рядів (нижній і верхній — «Одинарний прутик»). Від «Настилу» «Гречка» відрізняється тим, що квадратики тут йдуть не в ряд, а паралельно, але не накладаються один на одного. Заповнені ниткою фігури розділені маленькими квадратними отворами. Від інших таких же квадратів їх відділяють великі прямокутні отвори, які утворюються від зшивання двох пучків. Мінімалістично, але цікаво! 

мережка гречка

Мережка Ляхівка. Її ми називаємо найпростішим зі складних варіантів мережки. Ляхівку так само створюють на нитках, що витягуються послідовно, а верх і низ узору обшивають одинарним прутиком. Узор виходить не щільним, на відміну від більшості попередніх видів. Готова «Ляхівка» виглядає так: два зʼєднаних між собою прутика, схожі на літеру «Ж», розділені ромбом з іншими такими ж візерунками. Загалом цей орнамент нескладний, але важливо правильно обкрутити між собою пучки, щоб отримати мінімалістичний вузол, який не буде контрастувати з вишивкою. 

мережка ляхівка

Усі варіанти мережки на вишиванці виглядають неймовірно, чи не так? Звісно, не всі вони відразу вийдуть у аматорів. Проте спробувати можна, адже відео в інтернеті чимало. Шукайте інструкції та насолоджуйтеся створенням мережива різної складності на полотні. 

Хочете купити вже готові стильні вишиванки з мережкою в Україні? Тоді заходьте на сайт етно магазину «Галичанка». Асортимент чималий! Ласкаво просимо. 

10/06/2024
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення