Подарункові сертифікати

Тканина для вишиванки: яка найкраща, скільки матеріалу потрібно для пошиву

  1. Яка тканина найкраща для вишиванки?
  2. Скільки потрібно тканини на вишиванку?

Українські вишиванки є символом нашої єдності та патріотизму. Їх носять з давніх часів. Заведено, що вбрання з національним орнаментом має бути виготовлене суто з натуральної тканини. Так вишивали наші предки, але особливого вибору в них не було через відсутність технологій. У сучасників все інакше. Сьогодні маємо безліч тканин для вишитої сорочки, від яких залежить, зокрема, якість виробу і його вартість. У цій статті спробуємо розібрати, які тканини для вишиванок найкращі та порахувати, скільки матеріалу потрібно, аби пошити виріб з національним орнаментом. 

Яка тканина найкраща для вишиванки?

Сьогодні етнічний одяг шиють як з натуральних, так і з комбінованих матеріалів (натуральні + синтетичні). Щоб обрати найкращу тканину для вишиванки розглянемо найбільш поширені варіанти —  льон, домоткане полотно, батист, атлас шифон — про все це далі. 

Льон. Він впевнено тримає одну з лідерських позицій серед різних видів полотна для пошиття одягу. На дотик льон шорсткий, а його фактура нагадує дуже дрібні квадратики. Властивості: 

Важливо уточнити, що сьогодні виробники використовують кілька видів льону, зокрема фабричний, з додаванням синтетики, а також більш пухкий марлевий з шовком. Єдиний недолік — лляний виріб в будь-якому випадку “сідає” після прання, тому при покупці такої сорочки розмір треба вибирати з запасом. 

льон для вишиванки

Домоткане полотно. Саме з цієї тканини виготовляли вишиті сорочки наші предки. Вона має характерний сіруватий відтінок, та й створювати вишивку на домотканому полотні надзвичайно легко. Матеріал найчастіше складається з бавовни, рідше — з суміші бавовни, льону і синтетики, завдяки чому властивості покращуються. Зокрема полотно краще зберігає форму, не мнеться, не “сідає”. Властивості льону, є і в домотканого полотна. 

домоткане полотно для вишиванки

Батист. До його складу входять вже згадані вище льон, бавовна, а також синтетика. Так, отримуємо легку повітряну і трохи шорсткувату тканину за доволі доступним прайсом. Вартість залежить від того, яке співвідношення натуральних і синтетичних волокон у складі. Батист має чимало видів, але, щоб пошити сорочку використовують набивний. Властивості:

батист для вишиванки

Атлас. Подібну тканину для вишиванок використовують рідше, ніж інші. Завдяки своїй гладкій фактурі і блиску, вона виглядає розкішно і дорого. Найбільш поширеним серед видів атласних тканин сьогодні є сатин. Його якраз і використовують для виготовлення вишиванок.

атлас для вишитої сорочки

Колись атласну тканину виготовляли з натурального шовку, тому вона була дуже дорогою. Сьогодні, щоб атлас був більш еластичним і коштував дешевше, до нього додають віскозу, поліестер, бавовну тощо. Тканина має схожі властивості з льоном і домотканим полотном. 

Не зайвим буде згадати про шифон, який в “чистому” вигляді для пошиття сорочок наразі не використовують. Натомість його застосовують, аби додати вставки. Шифон — легка напівпрозора тканина, виготовлена з шовку або суміші натуральних і синтетичних матеріалів (бавовна, віскоза, поліестер тощо). 

шифон для вишиванки

Розповівши вам про найбільш поширені тканини, хочемо дати відповідь на питання, яку тканину вибрати для вишиванки? Оскільки у них дуже схожі властивості, то будь-яку зі згаданих вище. Однак найдовше з усіх прослужать льон і домоткане полотно, бо повністю натуральні, але і коштуватимуть вони дорожче. Найлегшим у догляді і більш бюджетним є батист.

Скільки потрібно тканини на вишиванку?

Кількість тканини, яка потрібна, щоб виготовити вишиту сорочку, залежить від кількох критеріїв: розмір, довжина, фасон, стать людини

Почнемо з класичних вишитих сорочок з уставками і без них. Для початку потрібно зробити наступні заміри:

Наведімо приклад, щоб визначити, скільки тканини потрібно на жіночу вишиванку. Скажімо, довжина сорочки — 70 см, довжина рукава — 80 см. Разом з підгинами і приспусками виходить до 170 см. Якщо полотно натуральне і піддається усадці, врахуйте і це — + 10 см як мінімум. Це для невеликих розмірів і стандартної довжини до стегон. 

Тепер щодо суконь та спідниць. Тут все залежить від бажаної довжини виробу. То скільки тканини потрібно на вишиванку плаття? Розповідаємо, для прикладу візьмемо довжину 105 см. Її слід помножити на 2 і, звісно, теж врахувати підгини та приспуски. У підсумку, отримаємо близько 250 см. Щоб “підстрахуватися” радимо взяти близько 3 метрів. При необхідності пошиву одягу великих розмірів тканини потрібно набагато більше! Враховуйте всі заміри! У випадку зі спідницею робимо те саме, але матеріалу треба удвічі менше — близько 150 см (виріб довжини максі). 

Зазначаємо, що цифри доволі умовні, бо кожна людина індивідуальна, тому, якщо ви хочете правильно визначити кількість тканини, яка потрібна, аби виготовити вишиту сорочку, необхідно відповідально здійснити заміри, обрати бажану довжину і врахувати запас. Це працює для всіх видів національного одягу. 

Тепер ви знаєте як вибрати тканину на вишиванку із полотен з найкращими властивостями, а також вмієте правильно визначати потрібну кількість тканини, щоб створити вишиванку різних видів. Хочете купити  якісний готовий одяг з національним орнаментом? Тоді радимо завітати на сайт магазину “Галичанка”, де представлений широкий асортимент вишитих сорочок, суконь, футболок й іншого етнічного вбрання. Раді кожному! 

05/08/2024
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення