Подарункові сертифікати

Ніжніше за хмаринку – вишиванка білим по білому

Вишиванка – символ української культури будь-якого століття! Ніжна, естетична, з унікальним сакральним значенням, яке збереглося крізь роки. Зараз вишитих сорочок у магазинах настільки багато, що очі розбігаються. Сьогодні розповімо про найбільш впізнавану – вишиванку білим по білому. Історія, особливості орнаменту, сучасні фасони – усе в статті від спеціалістів «Галичанки»!

Поява вишиванки білим по білому. Яким був перший дизайн?

Вишиванка біла по білому з’явилася в Решетилівці Полтавської області. Поодинокі випадки використання подібної техніки були й раніше, але тільки на рушниках. Зразок виробу 1746 року досі зберігається у краєзнавчому музеї Чернігова. Лише через сотню років решетилівські майстрині вирішили інтегрувати візерунки в національний одяг. 

У підсумку, вишиванка біле по білому стала справжньою візитівкою Полтавщини. Згодом вбрання поширилося на інші регіони України. Проста, ніжна, охайна – її носили на Поділлі, Дрогобиччині, частково Закарпатті, у східній частині Полісся, Карпатах. Історія появи цієї вишиванки повʼязана з багатьма цікавими фактами. 

Виготовити подібне вбрання раніше було складно. Лише сам процес вибілювання полотна часом займав до 3 років. Проте предки надавали цьому ще більшого символізму. Вони вважали, якщо тканина пройшла обробку чотирма сезонами, то вона стане дуже потужним оберегом для свого власника. Готове вбрання символізувало чистоту, порядність, стриманість. 

Специфіка вишиванки білим по білому – у комбінації рослинного орнамента й геометрії. «Хмелик», «барвінок», «зозулька», «ламане дерево», «півник», «гілка» в тандемі з трикутником, ромбом, квадратом, зірочками, прямими, скісними хрестами робили кожне вбрання естетичним й унікальним. 

Ще одна «родзинка» вишиванки з Полтавщини – у поєднанні на одній сорочці 5-7 різних технік вишивки. Наприклад, кілька видів мережок, лиштва, виколювання, вирізування, зерновий вивід, солов’їні вічка. Дві останні вимагали «ювелірної» точності. 

Не можемо не сказати кілька слів про мережку. Спочатку вона виступала візерунком, що маскував шви, отримані через зшивання двох частин вбрання. Потім – стала незамінним елементом вишиванки з Решетилівки. Технік українські майстрині вигадали чимало: «гречечка», «стовпчик», «чисна/безчисна мережка», «лучка», «вівсяночка». Усі вони створюють цікавий контраст, чудово поєднуючись і з полотном, і з візерунками. 

Сьогодні сорочка тон в тон значно видозмінилася. Додалися нові фасони, візерунки. Тепер в асортименті магазинів можна знайти дитячі вишиванки біла по білому, а не тільки вбрання для дорослих.

Цікавий факт: решетилівська вишиванка тон в тон внесена до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Сучасні фасони вишиванки білим по білому 

Мода постійно змінюється! Нові вишиванки білим по білому сьогодні носять у всіх регіонах України. Зараз вони не вважаються ідентифікатором місця проживання людини. Змінилися не тільки фасони, але й варіації оздоблення. Класика, оверсайз, оригінальні вирізи – сучасні виробники створюють величезне різноманіття виробів на будь-який смак. Не відстає від трендів й інтернет-магазин вишитого вбрання «Галичанка». Які варіанти пропонують там – зараз розкажемо! А ще запропонуємо круті парні вишиванки білі по білому. Подвійна концентрація стилю!

Які стильні варіанти жіночої вишиванки білим по білому є в асортименті? 

Два стилі – дві різні вишиванки. Підберіть свою!

Прихильницям універсального одягу радимо модель «Лівія». Вільний фасон, класичні рукави з манжетами на гумці, виріз. Простий силует класно доповнює поєднання рослинного орнаменту та геометрії в зоні рукавів і передній частині виробу. Блузка виготовлена з комбінованих тканин, вишита гладдю. Ідеальний варіант для будь-якої події! 

Розкішний святковий варіант – жіноча вишиванка білим по білому «Сапфіра». Коротка, має об’ємні рукава, виріз, котрий можна приховати, зав’язавши стрічку. Рукави в цій моделі зверху і донизу оздоблені білим, трохи об’ємним рослинним орнаментом. Перед покритий щільним прямокутним геометричним візерунком. Будьте в епіцентрі уваги завжди!

Що купити чоловікам? Варіанти вишиванок білим по білому для представників сильної статі

Чоловікам «Галичанка» теж пропонує два варіанти вишиванок – нарядна і базова. 

Почнемо зі святкового фасону. Вільний крій, відсутність візерунків в зоні рукавів, в міру високий комірець, великий геометричний орнамент на передній частині – усе це про вишиту сорочку «Сапфір». Виріб виготовлений із синтетичних тканин, оздоблений гладдю в тон полотна. Гудзики ця модель має тільки на рукавах. Ця чоловіча вишиванка білим по білому чудово підійде для весілля, хрестин, будь-яких урочистостей. 

Модель «Щаслива мить» – стильна заміна класичній білій сорочці! Вона має цікавий, в міру приталений фасон, гудзики, невеликий комірець. Легка, зручна, виготовлена з бавовни. Рослинний орнамент, зроблений гладдю, прикрашає передню частину сорочки двома паралельними рядами. Цей варіант – оптимальний для тих, хто любить носити одяг з етнічними мотивами щодня. Робота, прогулянка, ділова зустріч – «Щаслива мить» універсальна! 

Панянкам, які люблять більш жіночний одяг, радимо звернути увагу на плаття вишиванку в стилі бохо білим по білому. Ніжно, актуально, універсально. Така сукня – ідеальний варіант для весільної церемонії. 

Заходьте на сайт магазину «Галичанка» і шукайте свою найкращу вишиванку. Приємна ціна, швидка доставка, можливість примірки для львів’ян і гостей міста. В асортименті – сорочки і плаття вишиванки білим по білому для дорослих та дітей. Адреси шукайте на головній сторінці. Ласкаво просимо! Раді кожному клієнтові. 

11/09/2023
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення