Подарункові сертифікати

Якою була закарпатська вишиванка: історія, особливості, де купити зараз

  1. Якою є історія закарпатської вишиванки?
  2. Перша закарпатська вишиванка. Особливості кольорів та орнаменту
  3. Де купити вишиванку Закарпаття? Раритет та сучасні аналоги

Національний одяг нашої країни – це про естетику кожного клаптика полотна. Колись кожен український регіон мав своє вишите вбрання, яке відрізнялося технікою виконання, кількістю оздоблення, кольорами ниток. Різноманіттям і яскравістю в давнину сильно виділялася закарпатська вишиванка. Про неї ми сьогодні і поговоримо. Історія вишитого вбрання Закарпаття, особливості орнаменту, сучасна інтерпретація – усе це ви можете дізнатися в нашій статті!

Якою є історія закарпатської вишиванки?

Українці почали вишивати давно, проте точна дата появи одягу з орнаментом на теренах країни достеменно невідома. Найдавніші вироби, які сьогодні зберігаються в музеях краю, датуються лише 19 ст. Історія вишиванки Закарпаття надзвичайно цікава, тому розповідаємо. 

Вишивати сорочки закарпатці почали не відразу. Спочатку жінки оздоблювали серветки та скатертини, і лише через деякий час з’явилися перші закарпатські вишиванки. Кольорові, з пишною вишивкою – вони неодмінно врізалися у пам’ять!

Крім того, на Закарпатті існувала оригінальна для нашого часу традиція. Дівчата, що виросли в цьому краї, вчилися вишивати сорочку змалку. Перше вбрання вони власноруч виготовляли вже у 7 років. Цікаво, що колись закарпатські панянки замолоду намагалися пошити собі якомога більше одягу. Пояснювалося це тим, що з часом зір ставав гіршим, і в поважному віці жінка вишивати вже не могла. Одружені – шили одяг для всієї сім’ї. 

У Закарпатті було заведено щороку до настання Великодня шити нові вишиті сорочки. Починали робити це взимку, коли клопотів було менше, а до головного свята весни вироби вже були готові. 

Тодішні дівчата вишивали навіть під час вечорниць. Таким чином, зі створенням кожного наступного візерунка, вони візуалізували свої мрії про щасливе майбутнє. 

Музей, де сьогодні можна побачити найбільшу колекцію національного одягу регіону, розміщений в Ужгороді і має назву «Закарпатський музей народної архітектури і побуту». Там розміщені близько 6000 одиниць вишивки XIX ст. Детальніше про кольори, специфіку орнаменту розповімо далі. 

Перша закарпатська вишиванка. Особливості кольорів та орнаменту

Закарпатська вишиванка – яскрава й різноманітна, але такою вона була не завжди. 

Перший національний одяг Закарпаття мав схожість із сорочками Полтавщини, бо вишивався суто білим по білому. Візерунки робили максимально прості, геометричні. З плином часу, коли з’явилися фабричні нитки (ХХ ст), закарпатська вишиванка значно модернізувалася. Крім того, змінилася якість полотна, з’явилися нові техніки вишивання (гладь, квіткові мотиви), тому закарпатські жінки почали творити справжню різнобарвну красу. 

Найдавніша вишиванка регіону – довганя. Її робили з цільного шматка полотна із додаванням бічних вставок. Рукави – цільнокроєні, довгі. Кожен регіон оздоблював виріб по-різному, проте переважало два кольори – синій і червоний. 

Найбільш поширений орнамент старих закарпатських вишитих сорочок – ромб. При цьому, він не звичайний, а з ріжками, петельками, зубцями, гачками. Вишивали представниці регіону також кривулею (хвилястий візерунок). Вже у ХІХ ст сорочки оздоблювали хрестами, квітами,  рослинними мотивами (деякі з них були дуже об’ємними, реалістичними), навіть символічним деревом життя.

Вишивку розміщували лише в тих зонах сорочки, де тканина щільно прилягала до тіла. Манжети, зона шиї, рукава були рясно вкриті орнаментом. 

Жіноча і чоловіча моделі вбрання цього краю значно відрізнялися. Перша була різнокольоровою, вишитою низинкою, вирізуванням, хрестиком, кучерявим стібом, а от чоловіча закарпатська вишиванка шилася суто білим по білому. 

Головна особливість вишиванок Закарпаття, їх відмінність від національних виробів інших регіонів України – значне локальне різноманіття. Ось основні варіанти:

Де купити вишиванку Закарпаття? Раритет та сучасні аналоги

Сьогодні українці при покупці сорочки-вишиванки мало придивляються до вишивки, характерної для того чи іншого регіону. Здебільшого вони орієнтуються суто на особисті уподобання і шукають готовий виріб у фізичних магазинах або замовляють через інтернет. Це й не дивно, бо ціна такого вбрання значно нижча, ніж у раритетних вишиванок ручної роботи. 

У наш час, знайти вишиванку, характерну для Закарпаття в сучасних точках продажу національного одягу складно. Проте є варіант із пошуком аналогів зі схожими візерунками. Звісно, якщо у вас є можливість віддати кілька десятків тисяч гривень за одяг ручної роботи, то закарпатську вишиванку можна замовити у майстринь, які є фахівцями у створенні подібних речей. Зазначимо, що така справа займе ще й чимало часу. 

Інтернет-магазин «Галичанка» пропонує два цікавих аналоги:

Більше варіантів ви можете знайти на сайті магазину «Галичанка». Заходьте, дивіться, шукайте свою модель. Львів’яни, гості міста мають змогу завітати у фізичний магазин і приміряти все, що сподобається, а  консультанти люб’язно допоможуть з вибором найкращого фасону. Радо запрошуємо кожного купити гарну закарпатську вишиванку саме у нас! 

16/01/2024
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення