Подарункові сертифікати

Символізм минулих поколінь. Який сенс мають різні кольори вишиванки


Вишиванка – вбрання, що приваблює своєю естетикою, органічністю, але водночас сакральністю, навіть містичністю. Наші предки вважали дитячі, чоловічі й жіночі вишиванки не просто одягом. Кожен візерунок, вишитий на полотні, вони наділяли символізмом, у який щиро вірили. Зокрема вагоме значення мали кольори ниток, полотна. У наш час особливий сенс істинним вважають одиниці. Однак сама тема дуже цікавить сучасних українців. У цій статті трохи привідкриємо завісу символічності. Що означають кольори на вишиванці – розповідаємо далі!

Вісім популярних кольорів вишиванки – значення

Зараз ми купуємо вишиванку, спираючись на власний смак та модні тенденції, а раніше національне вбрання слугувало справжнім оберегом. Саме через це наші предки відповідально підходили не лише до створення орнаментів з позитивним сенсом, але й до підбору кольорів як полотна, так і ниток. Починаємо екскурс в історію!

У чому символізм білого?


Класика! Була, є і буде. Цей колір (як колись, так і сьогодні) використовується для пошиття українського національного одягу найчастіше. Білий означає чистоту тіла, світлу енергетику душі, цнотливість. Колись вишите вбрання цього кольору призначалося для юних, ще незаміжніх дівчат. Вважалося, що подібний одяг захистить їх від нещасть. Білий колір – це життя, енергія, сила, захист від недуг, злих людей, негативних суджень. Особливо, якщо це сорочка чи сукня, вишиті білим по білому. 

Чорний – журба, але не тільки


Цей колір здавна асоціюється з чимось жалобним. Проте не всі наші предки вважали так само. У деяких куточках країни (наприклад, на Поліссі) чорний справді був символом скорботи, негативної енергії, смерті, розлуки, темряви й містики. На Поділлі ж його ототожнювали з сильною та плодовитою землею. Колись наречені обирали таке вбрання собі на весілля, щоб сімейне життя було заможним. Чорні вишиванки також носили люди поважного віку, бо це означало великий життєвий досвід, знання. Сьогодні вбрання цього кольору має дуже великий попит, позаяк виглядають по-справжньому стильно й елегантно. 

Що означає червоний колір вишиванки?

Найбільш поширений колір ниток у вишиванках майже всіх регіонів України. Червоний – це завжди про кохання, насиченість, активність, тепло. Наші предки наділяли його трохи більшою силою, ніж інші кольори вишиванки. Червоний колір означає потужний енергетичний потік, позитив, любов до власного життя. Він оберігає людину від негативних ситуацій, дає силу, притягує успіх. Цей колір, хоч і доволі яскравий та екстравагантний, органічно вписується у сучасну етнічну сорочку з полотном майже будь-якого тону. Білий з червоним – класика, чорний з червоним – нотки розкоші, жовтий з червоним – стильна сміливість та контрастність. 

Щастя та свобода жовтого

Жовтий орнамент і полотно вишиванки – це світло, надія та сонце. Давні рукодільниці при пошитті сорочки використовували всі відтінки цього кольору. Зокрема часто обирали й золотистий, що яскраво переливався на сонці й виглядав дорого. Ці кольори на вишиванці символізують радість, надію, щастя, небесну мудрість, свободу, досягнення мети. Жовте й золотисте вишите вбрання одягали для того, щоб притягнути багатство, знизити рівень напруги. Сьогодні цей колір ниток часто використовують для відтворення рослинного орнаменту. Всі відтінки жовтого створюють ідеальний тандем з білим та зеленим. Дуже свіжо й органічно! 

Символізм зеленого кольору вишиванки 

Свіжість, пробудження, весна, захист від стихій природи – саме такі сакральні значення в минулому закладали в зелений. Крім того, наші предки пов’язували його з безтурботною молодістю, величчю, задоволенням, умиротворенням, особистісним зростом та потенціалом, який потрібно розкрити. Сьогодні зелений колір так само залишається популярним, але сучасні виробники частіше використовують зелену тканину і білі, чорні візерунки, а колись було навпаки, бо такого широкого різноманіття відтінків полотна не було.

Синій і блакитний – потужний оберіг

Національне вбрання з синім та блакитним орнаментом давні українці носили в час посту. Чому лише тоді? Вони вважали, що ці кольори здатні зцілити від хвороб, подарувати душі спокій, очистити її, бо уособлюють небо й воду. В минулому синя, блакитна вишивка призначалася для чоловіків та дітей, бо вони потребували більшого захисту. Перші мали небезпечні професії, останні – були більш вразливі до хвороб. В сучасних реаліях ця кольорова традиція частково збереглася. Сині або блакитні кольори вишиванок для чоловіків виглядають універсально, лаконічно, але стильно. Мабуть, тому представники сильної статі обирають саме їх. У деяких регіонах України сині кольори ниток на сорочках часто поєднували з червоним, щоб показати символічний тандем протилежностей. Наприклад, стихії води та вогню, чоловіка й жінки. 

Яке сакральне значення має фіолетовий колір вишиванки? 

Цей варіант найбільш неоднозначний. З одного боку він означає блаженство, поєднує образ жінки й чоловіка. Вишиванки з фіолетовими візерунками носили здебільшого діти або вагітні. З іншого боку, його символізм у протилежному – в астральному світі, зв’язку з тими, хто помер. Також побутує інформація, що фіолетовий уособлює таємне знання. У наш час вишиванки цього кольору мають менший попит. Їх частіше купують ті, хто прагне виділитися з натовпу. Такі вироби – яскраві, неординарні. 

Звісно, всі ці значення кольорів вишиванки зараз нас мало цікавлять, бо при покупці виробу ми прагнемо йти в ногу з часом, а не шукати історичні підтексти. Проте якщо раптом ви забажаєте купити щось незвичайне, радимо завітати на сайт «Галичанки». Крім усіх вищезгаданих кольорів магазин пропонує ще жіночі та чоловічі вишиванки бежевого, сірого та інших тонів. Заходьте, дивіться асортимент та замовляйте своє найкраще вбрання! Раді кожному клієнтові!

18/07/2023
Коментарі (1)
Наст
01/10/2024
★★★★★
★★★★★
Звідки інформація про це? Дайте хоч якесь посилання
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення