Подарункові сертифікати

Як інтегрувати вишиті скатертини в сучасний інтер’єр? Вдалі варіанти


Скатертина з візерунками – окраса будь-якого столу. Вона чудово вписується в інтер’єр, додаючи йому затишку й тепла, навіює приємні спогади з родинними посиденьками, які часто відбувалися в дитинстві. Подібні асоціації виникають через те, що тепер вишиту скатертину на стіл практично не стелять. Ну й дарма! Оселя може стати дуже колоритною, якщо використати цей атрибут як прикрасу різдвяного, великоднього святкового столу. А, може, взагалі зробити скатертину обов’язковим елементом дизайну помешкання? Ми вміємо робити це правильно! І вас навчимо. Читайте далі. 

Як з’явилися вишиті скатертини на стіл: короткий історичний екскурс

Почнемо з історії. Скатертини почали виготовляти ще у Стародавньому Єгипті. Тонкі, зроблені з натурального полотна й оздоблені квітами. Тоді вони слугували суто окрасою столу, але водночас означали хороше фінансове становище людини. Як постійний елемент декору, скатертини стали використовувати лише в період Класицизму. Традиційні білі варіанти, які зʼявилися в той час, мають попит і досі. 

Українські вишиті скатертини з’явилися тоді, коли й перший національний орнамент – у період Трипільської культури. Тодішня вишивка була досить оригінальною й дуже відрізнялася від сучасної – ромби, зигзаги, хвилясті лінії, кола. 

Значно більшу увагу вишитим скатертинам приділяли наші предки кілька століть тому. По-перше, вони сідали лише за застелений стіл, а по-друге –  вважали скатертини з орнаментом своєрідним оберегом, який приносить достаток. Старовинні вироби були зроблені з домотканого полотна, а оздоблені гладдю, хрестиком. 

Візерунки на скатертинах відрізнялися, залежно від регіону України. Наприклад, львівʼянки вишивали прості геометричні фігури, з тандему яких виходив цікавий складний орнамент, а в Київській області був поширений рослинний орнамент (грона винограду, листя, хміль), різні незвичайні фігури.

З дня появи вишитих скатертин і до сьогодні минуло вже багато років. Тепер вироби з національним орнаментом мають ширший асортимент. До дорогих ручних візерунків додаються ще й бюджетні машинні, а самі види вишивки стають більш сучасними та універсальними. Бавовна, льон, суміш натуральних чи штучних волокон, яскраві або непофарбовані волокна, гладь чи хрестик – видів безліч і купують їх теж охоче!

Вишита скатертина в сучасному інтер’єрі: переваги та варіанти використання

Речі з українською символікою мають попит не лише серед українців. Особливо, коли мова йде про круті домашні аксесуари, як-от вишиті лляні скатертини. Наразі ці вироби дуже недооцінені через надто ошатний зовнішній вигляд. Спробуємо вашу думку змінити, але перш ніж почати, хочемо розповісти вам про їх переваги:

Тепер про найцікавіше! Як ми радимо використовувати скатертину, вишиту хрестиком або гладдю в дизайні сучасного будинку, і куди вона категорично не підходить? Погнали. 

Варіант №1. Особливі дні використання 

Не хочете, аби стіл у вітальні щодня був застелений, проте вважаєте, що вишиті скатертини – маст хев у 2023 і додати колориту у свято хочеться? Цілком нормально мати вдома одну ошатну сучасну модель, яка використовується для особливих подій. Наприклад, Різдво чи Великдень, які ви зустрічаєте в колі сім’ї. У святкові дні така скатертина буде додавати старовинного і дуже приємного вайбу! Особливо класно це виглядатиме в тандемі з вишиванками, які всі члени сім’ї одягнуть для святкування, а також з тематичними декораціями (Великдень – крашанки, пасхальні кролики, вербні гілочки,  надвечір’я Різдва – дідух, старовинний глиняний посуд). Використання скатертини кілька разів у рік збільшить терміни її експлуатації. Візерунок підбирайте під колір інтер’єру. 

Варіант №2. Етнічний вайб для особливих інтер’єрних стилів на щодень

До цього варіанту насправді вдаються одиниці, хоча деякі стилі інтер’єру передбачають гармонійне інтегрування в них вишитих скатертин. Далеко не всім подобається використовувати елементи української ідентичності в дизайні будинку постійно. Ну і, звісно, в деяких супер сучасних варіаціях інтер’єру (лофт, арт-деко, функціоналізм) постійно застелені столи виглядають негарно. Хіба в короткостроковій перспективі. Яким дизайнам підійде скатертина з українською вишивкою на кожен день? Кантрі, кітч, шеббі-шик, ф’южн, а також класицизм й мінімалізм (тут головне без фанатизму) – ідеальні варіанти! Якщо у вас житло в одному з цих стилів, то сміливо пробуйте. Вишиті скатертини можна купити і для маленького столика. Повірте, виглядає вона неймовірно!

Варіант №3. Сучасний дім «по-українському»

Можливо, у вас є бажання зробити дачу, приватний дім, квартиру в українському стилі, але з адаптацією під нинішні реалії? Зараз цю ідею втілюють в реальність чимало людей. А, може, ви вже зробили це і залишилося лише додати аксесуарів? Вишита скатертина – ідеальний варіант! Колір, розмір, форму підбирайте, залежно від особливостей інтер’єру будинку й дизайну самого стола.

Варіант №4. Патріотична альтанка 

Цей задум теж використовується доволі часто, бо робиться все значно швидше, ніж в будинку. Та й виглядає сучасно. Маєте альтанку і хочете додати в неї аксесуарів? Вишита скатертина – вдалий вибір! Вимірюємо розміри стола, а колір підбираємо будь-який! Усе, що хочеться. Деревʼяній альтанці підійдуть усі тони. Особливо придивіться до білого полотна й червоно-чорного орнаменту. Що стосується типу вишивки, то беріть вишиті скатертини хрестиком. Більш ретельно в цьому випадку варто підбирати аксесуари. Вони повинні підходити по кольору до скатертини. 

Аксесуари з національним орнаментом – те, що завжди нагадуватиме про щасливе дитинство. Дозвольте собі бодай іноді відчувати приємну ностальгію за тим часом. Купити вишиту скатертину можна на сайті магазину «Галичанка». Заходьте, дивіться асортимент, звіряйте розміри й підбирайте те, що подобається.  В наявності сині, червоні, зелені, коричневі кольори. Ласкаво просимо!

29/09/2023
Додати коментар до цієї статті

Оцініть будь ласка цю статтю *

Погано
Добре

* - поля для обов'язкового заповнення